HDV Dieren Selimiye Camii ISN Dieren Selimiye Moskee

Abdullah Söylemez

De moslims in Dieren worden in hun gebeden geleid door de imam. De imam is de geestelijke leider van een bepaalde islamitische gemeenschap. Om een beeld van de taken, verantwoordelijkheden en het belang van de imam in de islamitische gemeenschap te krijgen hebben we een korte interview gehouden met de imam van de Dierense Selimiye Moskee Abdullah Soylemez.

 

 

 

 

 

De 30 jarige imam is in Samsun (Turkije) geboren. Na het afmaken van de basisschool heeft hij ervoor gekozen om naar de Islamitische lyceum te gaan, vervolgens heeft hij een islamitische opleiding gevolgd aan de Faculteit van Theologie aan de ´19 Mayıs´ Universiteit in Samsun die hij in 2001 heeft afgerond. Na deze opleiding heeft hij zich verder gespecialiseerd om imam te worden. Sinds 2008 is dhr. Söylemez in Dieren en is hij de geesteijke leider van de Turks- Islamitische gemeenschap.

Wat zijn de verantwoordelijkhedenvan een imam?

“Over het algemeen hebben wij als taak ‘geestelijke en morale mentor’ van de moslims te zijn in onze eigen gemeenschap. Bezoekers van onze moskee worden door mij in hun gebeden geleid en ik heb de verantwoordelijk-heid ze te voorzien van religieuze kennis. Als de moslims een vraag hebben omtrent het geloof ben ik hun eerste aanspreekpunt. Alleen wordt er vaak gedacht dat dit onze enige taak is en dat het blijft bij alleen islamitische vraagstukken. De imam en vooral de imam in Nederland heeft ook een andere belangrijke verantwoordelijkheid: het bevorderen van de integratie van de moslims in de Nederlandse samenleving.
Daarnaast spelen wij de rol als vertegenwoordiger van de liefde en vrede van de islam. Ten slotte is het bevorderen van interreligieuze communicatie een belangrijke taak van de imam.”

Welke boodschap wilt u geven aan de lezers van de website?

“Ik ben heel blij dat er een officiele website voor de moskee is verwezenlijkt. Dankzij de website zal blijken dat de moskee niet alleen een plaats is voor gebeden maar ook voor bevordering van onderwijs, cultuur, sport en andere essentiële sociale activiteiten. Ik wens alle lezers veel leesplezier.”

Copyright 2024 by Selimiye Camii Dieren Realisation and design by PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms