HDV Dieren Selimiye Camii ISN Dieren Selimiye Moskee

Ontmoeting tijdens Ashura

02 november 2014

Ashura is de tiende dag van de gezegende maand Muharram. Ter gelegenheid hiervan is een ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd voor alle moslims in Dieren. De Selimiye moskee wilde alle moslim broeders en zusters in Dieren bij elkaar brengen ongeacht ras, afkomst, gemeenschap en taal. 

Het Ashura programma begon met een Koran recitatie van Hidayet Karademir, een leerling van de Selimiye Moskee Dieren. Vervolgens heeft de voorzitter van het moskeebestuur, Atilla Ikde een openingstoespraak gehouden. De voorzitter vertelde in zijn toespraak over de nieuwe slogan 'van 4 tot 84, onderwijs in de moskee' en het belang dat wij allen moeten geven aan het onderwijs en overbrengen van het geloof aan jongere generaties. Na deze opening heeft Enes Olgun, een andere jongeman uit de gemeenschap, de Ilahi (Islamitische hymne) “İmam Hüseyin” bezongen.

De Imam Halil Çelik vertelde tijdens zijn preek over de belangen van de maand Muharram en de dag van Ashura, waaronder de Slag bij Karbala (Martelaarschap Imam Hüseyin, de kleinzoon profeet Mohammed (vzmh)) en andere historische gebeurtenissen op deze dag. Hij benadrukte ook dat verschillen in ras, etniciteit, gemeenschap, taal en afkomst het leven kleurrijk maken en deze verschillen de broederschap van mensen niet behoort te schaden. Tenslotte gaf de Imam aan dat de deuren van een moskee altijd voor alle moslims open staat, wat ook geldt voor de Selimiye moskee in Dieren.

Aan het Ashura programma hebben ook de imam, het bestuur en kinderen van IKC Bošnjak uit Arnhem deelgenomen. De voorzitter van de moskee Fako Dzigal bedankte de Turken voor hun gunsten aan de Bosnische bevolking in het verleden en op de dag van vandaag. Hierna hebben de kinderen van de Ilahi groep kleur gegeven aan het Ashura programma met hun liederen. De imam Senad Umihanic reciteerde verzen uit de Koran.

Tijdens het programma werd het traditionele toetje Asure geserveerd, waarna het programma eindigde met een gezamenlijke dua. Het programma werd gepresenteerd door Eşref Gögal.

Klik hier voor meer foto's...

 

 

« Terug naar nieuwsoverzicht
Copyright 2023 by Selimiye Camii Dieren Realisation and design by PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms