HDV Dieren Selimiye Camii ISN Dieren Selimiye Moskee

3 dagen en 3 geloven in Dieren

22 oktober 2010

De Selimiye moskee, de Raad van Kerken en de synagoge hebben samen een project georganiseerd, genaamd: ''3 dagen en 3 geloven'' (3 Gün 3 Din).

De intentie is de drie monotheïstische religies leren kennen middels elkaars diensten bij te wonen. Hiermee krijgen de gasten een algemene informative over een geloof en bestaat de gelegenheid specifieke vragen te stellen.

Op 22 oktober 2010 hebben christelijke en joodse gasten - voorafgaand het vrijdaggebed - de Selimiye moskee bezocht. Ze werden verwelkomd met een preek, waarna de Azan begon. Iedereen luisterde met ingehouden adem naar de oproep tot het gebed. Vervolgens kwam een aantal essentiële thema's aan bod, zoals “de Universele morele principes in de Islam”, "de viering van de geboorte van de profeet" en "het fundament van de Islam en de principes van aanbidding". Hierna kregen de gasten de mogelijkheid vragen te stellen. Na de vragen antwoordsessie werd verzocht een algemene beoordeling te geven over deze dag. Hieronder is een deel van de evaluaties van de gasten opgesomd: "Azan (oproep tot het gebed) fascineert mensen." "Er zijn in de moskee mensen van elke generatie. Kinderen, tieners en ouderen. Dit is in onze kerken zeer moeilijk te vinden." "Terwijl de Islam een mooie en uitstekende religie is, snap ik niet waarom het in een betreurenswaardige staat verkeerd."

"Ik ben zeer verheugd deel te nemen, de vooroordelen over de Islam worden hiermee doorbroken." Aan het einde van dit programma hebben de gasten een boek over Islam, een CD en een boek over "de viering van de geboorte van de profeet", en tevens een Nederlandstalige Koran gekregen. In het laatste deel van dit project stond het bezoeken van een synagoge gepland. Na de dienst vond de vragen antwoordsessie plaats. Tot slot kwamen de projectleden tot een gemeenschappelijke opinie. "Het organiseren van dit soort projecten is zeer wenselijk, omdat iedereen elkaar dankzij deze projecten beter leert kennen. Dit biedt met name voordelen als het gaat om elkaar begrijpen." ‘‘Geloof is om op te steunen, niet om anderen mee te slaan.’’

« Terug naar nieuwsoverzicht
Copyright 2024 by Selimiye Camii Dieren Realisation and design by PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms