HDV Dieren Selimiye Camii ISN Dieren Selimiye Moskee

Artikel uit de Gelderlander

26 oktober 2012

Vrijdag 26 oktober heeft deBuzz een bezoek gebracht aan de moskee tijdens het Offerfeest. DeBUZZ is de rijdende multimediale redactie van De Gelderlander en Omroep Gelderland die op zoek gaat naar bijzondere verhalen en in actie komt bij problemen. Dit bezoek heeft geresulteerd in twee producties, namelijk een krantenartikel voor De Gelderlander en een televisie item voor TV Gelderland.

Het artikel voor De Gelderlander is hieronder te lezen. De link naar het televisie-item zal later geplaatst worden op onze website.
 

Feestdagenkalender

Moslims moeten vrij nemen om hun belangrijkste feesten te kunnen vieren. De vraag om een officiële vrije dag vanuit de gemeenschap lijkt ver weg vanwege angst voor populisten.

Het lukt Faruk Bulut negen van de tien keer om vrij te krijgen op zijn werk, maar het liefst ziet hij een officiële vrije feestdag op de kalender. Maar niet tegen elke prijs. „Ons feest mag niet ten koste gaan van christelijke feestdagen.” Die bescheidenheid klinkt door in de Selimiye moskee in Dieren. Halil Bulut vreest dat de roep om een vrije dag koren op de molen van populisten is. Hij wacht liever af. „Het zou een mooie geste zijn.” Jan Boogaard van de Protestantse Gemeente Dieren ziet de discussie wel zitten. „Ik heb geen enkel bezwaar.” Ook Magda Rook, Rhedens raadslid, staat open voor een verschuiving in de feestdagenkalender. „Tweede Pinksterdag moet kunnen. Kerst wordt een ander verhaal.” Op de Facebookpagina van deBuzz woedt een stevige discussie over een extra feestdag voor moslims. Moskeebestuurslid Ali Karabulut is niet verbaasd en blijft terughoudend. „Voor een eerlijke discussie moeten we eerst andere problemen oplossen. Ik woon liever in een tolerant land, dan dat ik vrij ben.” Politieke partijen veegden zes jaar geleden het voorstel van de christelijke vakbond CNV om Tweede Pinksterdag in te ruilen voor een islamitische feestdag van tafel.

Praat mee op Facebook.com/deBuzznl

Terwijl de kerken leegstromen zijn bijna alle Nederlandse feestdagen christelijk. Ondertussen hebben moslims nog steeds geen enkele vrije islamitische feestdag. Is het tijd om daar verandering in te brengen? Reageer op onze stelling: ''We moeten Tweede Pinksterdag inruilen voor een islamitische feestdag''

Ga naar www.facebook.com/debuzznl en discussieer mee.

Artikel in De Gelderlander « Terug naar nieuwsoverzicht
Copyright 2024 by Selimiye Camii Dieren Realisation and design by PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms